Bisonen tilbage i den danske natur

Oprettet d. under Naturpleje

Bisonen tilbage i den danske natur
Bisonen tilbage i den danske natur
Bisonen tilbage i den danske natur

 

Som det første sted i Danmark er den europæiske bison udsat på Vorup Enge nær Randers. Det er Randers Regnskov, der ejer og skal passe dyrene - og Aage V. Jensen Naturfond, der ejer jorden og indhegningen, der er leveret af Poda.

 

Den sidste frie bison skudt i 1919

For ca. 10.000 år siden var den europæiske bison udbredt over det meste af Europa, inkl. Danmark, men siden gik det stærkt tilbage: Den sidste fritlevende bison blev nedlagt i de polske skove i 1919.

Verdens nuværende bestand skyldes udelukkende, at det var muligt at avle videre på kun 12 af i alt 54 bisoner, der havde overlevet i zoologiske haver.

 

Hegnet er ikke for sjov

Bisonerne græsser for det meste fredeligt, men racen er utrolig adræt, kan løbe op til 60 km/t og er desuden gode springere. I den zoologiske have på Djursland var der for år tilbage en temperamentsfuld bisontyr, der flyttede rundt på både hegn, fodervogne og 600 kg. tunge kævler!

Valget af hegn faldt på Poda Supernet, som både er kraftigt fjedrende og stærkt - og sikret med den karakteristiske knude, der omslutter og låser alle trådkryds-samlinger. El-tråde giver yderligere respekt for det nye hegn.

 

Af hensyn til omgivelserne måtte hegnet dog ikke være for højt. ”Løsningen er en afværgegrøft - en chikane - på indersiden af hegnet”, forklarer Mogens Andersen, der som driftsleder i Aage V. Jensen Naturfond har stået for projektet. ”På den måde har vi opnået en indhegning, der er diskret at se på, men virker uoverstigelig for dyrene.”

Naturfondens planer for Vorup Enge inkluderer i øvrigt en udvidelse af området til 40 hektar - og til den tid skal bisontyrene have ”feminint” selskab af 10 nye artsfæller fra Polen - og forhåbentlig en masse nye, små bisoner!

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

Seneste nyheder

Landbrugsstyrelsen giver igen i år mulighed for tilskud til indhegninger i Natura 2000-områder

  Igen i år åbner Landbrugsstyrelsen op for muligheden for, at du kan søge om tilskud til forberedelse til...

Læs mere


Nye ansigter og adresser hos Poda Hegn i Holland

  Poda Hegn i Noord Holland har fået ny ejer Govert de Boer er ny ejer af Poda Omheiningen Noord Holland. Sammen med sin...

Læs mere


Nyt Poda-center i Norge

Rolf Gravdal, Poda Gjerder Dalane, (th.) og Peter Due, adm. direktør i Poda Hegn, (tv.) markerer aftalen om det nye hegnscenter med et...

Læs mere


Sådan vedligeholder du dine træhegn og -låger

  Alle træprodukter, der anvendes udendørs, får naturligt en grå patina, når de påvirkes...

Læs mere


 

 

Send en besked og få svar fra dit lokale Poda center


 

© Poda A/S 2020