Frederik den VII's kanal

Oprettet d. under Kvæg, Naturpleje, Skov og vildt

Frederik den VII's kanal
Frederik den VII's kanal
Frederik den VII's kanal

 

Oprindeligt bygget i 1800-tallet for at lede skibene udenom Løgstør Grunde i Limfjorden, er Frederik den VII’s kanal og dens omgivelser i dag en enestående attraktion. Poda har udført indhegningerne omkring kanalen, hvor får og kvæg nu plejer den fredede natur.
 

Historie, kultur og natur går op i en højere enhed ved Frederik den VII’s kanal ved Løgstør.

Her har Landboforeningen Agri Nord haft ansvaret for et stort naturbevaringsprojekt, der i samarbejde med Limfjordsmuseet, Vesthimmerlands Kommune, Kødkvægsforeningen Himmerland og lodsejerne stod færdigt til kanalens 150 års jubilæum i år.

Poda Hegn Terndrup har udført hegningsopgaverne med rydning af hegnslinjer, etablering af drikkesteder til dyrene og opsætning af hegn og led på de ca. 35 Ha store arealer.

Den fredede natur omkring kanalen plejes med både får og kvæg. Bl.a kan man se racen jysk kvæg, der i modsætning til moderne kvæg er uforædlet, og derfor kunne være magen til det kvæg, der græssede ved kanalen i 1861.

Hegnene er tilpasset opgaven, med både Poda Supernet og el-hegn, monteret på Poda Økopæle i robinietræ. Selvom elhegn ikke fandtes i gamle dage, da kanalen var i brug, er resultatet et hegn, der både er effektivt og falder diskret og naturligt ind i de historiske omgivelser.

Hegnsnyt var på naturvandring ved Frederik den VII’s kanal sammen med Landboforeningen Agri Nords natur- og miljøkonsulenter Michael Pals-gaard Andersen og Christina Weidick Kærsgaard, der guidede os rundt mellem de sjældne planter og insekter ved kanalen.

”Afgræsningsprojektet er en succeshistorie, der både bevarer og forbedrer det unikke planteliv i området”, fortæller Christina Kærsgaard.

Michael Palsgaard Andersen, der har været projektansvarlig, er også yderst tilfreds: ”Projektet ved Frederik den VII’s kanal er resultatet af et unikt samarbejde mellem Vesthimmerlands Kommune, Limfjordsmuseet, Kødkvægsforeningen Himmerland og lodsejerne langs kanalen” fortæller han. Nøgleordene har været åbenhed, frivillighed og fællesskab og det har gjort, at alle har kunnet se fordelene ved projektet og har ønsket at medvirke til, at det blev en succes.

Agri Nord har i øvrigt fået projektet realiseret med midler fra FødevareErhverv, Vesthimmerlands Kommune og Aage V. Jensen Naturfond.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar