Poda krondyrhegn redder høsten

Oprettet d. under Skov og vildt, Krondyr

Poda krondyrhegn redder høsten

De store flokke af krondyr kan på kort tid udrette betydelige markskader. Specialhegn fra Poda har vist sig at være en effektiv løsning på problemet.

Krondyrene i vores natur har en stor appetit på kartofler, majs, raps og andre afgrøder, og efterlader sig mange steder i landet alvorlige markskader. Tabet for den enkelte avler kan løbe op i hundredtusindvis af kroner om året - og der er ingen erstatning at hente.

 

Specialhegn afværger kronhjorte

Én af de berørte landmænd er Kaj Jepsen, Sunds, der lever med krondyr som nabo til sine kartoffelmarker. "Krondyrene bevæger sig gennem området fra Ovstrup Hede mod Feldborg og det er store flokke på 3-400 dyr, der tager godt for sig af afgrøderne - så i 2013 besluttede jeg mig for at få opsat hegn dér, hvor krondyrene kom ind på marken", fortæller han.

En henvendelse til Poda Hegn resulterede i et 170 cm højt 4-tråds el-hegn - en speciel løsning, da de fleste tænker på nethegn i forbindelse med vildt. "Hegnet er konstrueret til kun at holde de store krondyr ude, og her er der flere fordele ved el-hegn", forklarer Svend Erik Højgaard fra Poda Hegn Vest, der stod for opgaven. "Højden og placeringen af trådene gør, at andet vildt kan passere hegnet og der er mindre risiko for, at hjortenes gevirer hænger fast i et el-hegn.”

”Mit livs bedste investering”

Økonomisk set er el-hegnet også et godt alternativ til nethegn: "Der er færre materialeomkostninger i et el-hegn, og da vi bruger gode materialer - f.eks. pæle med 20 års garanti - er der en lav afskrivning på hegnet over årene", forklarer Svend Erik Højgaard.

Efter flere års gode erfaringer kan Kaj Jepsen bekræfte, at hegnet virker: ”Kartofler er en afgrøde med en relativt høj værdi og når vi kan høste for 30-40.000 kr. pr. hektar og så får besøg af en flok krondyr – ja, så har et hegn tjent sig ind allerede det første år. Det er mit livs bedste investering!”, konstaterer han.
 

Mød Poda Hegn og SEGES på Agromek

På dette års Agromek, 27.-30. november, sætter Poda Hegn fokus på hegn til afværgning af krondyr og andet vildt. Om torsdagen den 29. november, kl.14-15, vil specialkonsulent ved SEGES, Marian Damsgaard Thorsted, være på Poda Hegns stand og fortælle om udviklingen af hjortevildtsbestanden i Danmark og resultaterne fra en stor undersøgelse om hjortevildt. Alle er velkomne.

Alle dagene kan interesserede få rådgivning om hegn og se på løsninger specielt til afværgning af vildt på Poda Hegns stand i Hal J på Agromek.

Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar